Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Σεβάστεια - πληροφορίες(τουρκικό Σιβάζ). Πόλη της Τουρκίας, στην ανατολική πλευρά της Μικράς Ασίας, πρωτεύουσα ομώνυμου νομού, στους πρόποδες του Μερεκούν, δυο χιλιόμετρα από την όχθη του Κιζιλιρμάκ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ. και έχει 133.000 κατ. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην πόλη ζούσαν 1.500 Έλληνες και 9.000 Αρμένιοι. Έχει εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών και επισκευής ατμαμαξών, υφαντουργία και επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου.
Κοντά στην πόλη υπήρχε λίμνη, στην οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο το 320, σαράντα μάρτυρες του χριστιανισμού (Άγιοι Σαράντα).
Η πόλη στην αρχαιότητα λεγόταν Κάβειρα και ο Πομπήιος την μετονόμασε Διοσπόλιν και όταν το βασίλειο του Πόντου περιήλθε στον Πολέμωνα και την Πυθοδωρίδα, ονομάστηκε Σεβαστή. Στα χρόνια του Ιουστινιανού ήταν πρωτεύουσα επαρχίας και τον 11ο αιώνα ο βασιλιάς της Αρμενίας Σενεχερίμ την έκανε πρωτεύουσα της Μικρής Αρμενίας. Το 1397, την κατέστρεψαν οι Τούρκοι της Μικρής Αρμενίας, και το 1400 την πυρπόλησε ο Ταμερλάνος.
Στη Σεβάστεια υπάρχουν παλιά αρμενικά και σελτζουκικά μνημεία και τζαμί που χτίστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Καλόγιαννο, το 1272.


http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου